22.6.2010

Working holiday Uusi-Seelanti

Ja pieni opas jos joku tai jonkun tuttu miettii Working Holiday reissua Uuteen-Seelantiin. Jos ei mieti niin ei kannata lukea pidemmälle sillä luvassa puisevaa asiatekstiä.

Miten:

Working holiday viisumin saa haettua Uuden Seelannin maahanmuuttoviranomaisten sivuilta sähköisesti ja osoite on

http://www.immigration.govt.nz/migrant/stream/work/workingholiday/

Viisumi on Suomen kansalaisille ilmainen ja se on voimassa 12 kk Uuteen-Seelantiin saapumisen jälkeen. Viisumin käsittely kestää noin viikon, jos viranomaiset eivät halua lisäselvityksiä. Antin piti esim. Kosovo-ajan takia toimittaa röntgen-kuvat ja lääkärinlausunnot tuberkuloosin varalta ja se tietenkin hieman hidastaa käsittelyä. Kun viisumin on saanut niin ei muuta kuin matkaan.

Uuteen-Seelantiin saapuminen:

Viisumista on passintarkastuksessa hyvä olla mukana tuloste. Periaatteessa matkaajalla on myös oltava 2500 dollaria rahaa ja paluulippu....meiltä näitä ei kuitenkaan ole kyselty. Passintarkastuksessa passileiman kohdalle kirjoitetaan viimeinen päivämäärä, jolloin maasta on poistuttava ja työoikeus päättyy.

Seuraavaksi on haettava Uuden-Seelannin veronumero eli IRD-number. IRD numero on se, joka annetaan työnantajalle ja pääsääntöisesti työn tekeminen ilman numeroa ei onnistu. Hakemuspaperit saa postista. Henkilötietojen lisäksi tarvitsee ilmoittaa osoite, jossa asuu.....tämä tarkoittaa käytännössä ensimmäistä hostellia. Lisäksi hakemuksen mukana on toimitettava kaksi (2) kuvallista kansainvälistä henkilötodistusta. HUOM! kannattaa siis hakea kansainvälinen ajokortti jo Suomesta. Suomalainen ajokortti ei passin lisäksi kelpaa. Jos kuitenkin huomaat olevasi Uudessa-Seelannissa ainoastaan passisi ja suomalaisen ajokortin kanssa, voi ajokortin käydä käännättämässä englanniksi (n. 40 taalaa), tällöin se kelpaa hakemukseen. IRD numeron saaminen kestää 10 arkipäivää ja se lähetetään postissa ilmoittamaasi osoitteeseen. Jos ei enää samassa osoitteessa asu, voi numeroaan tiedustella myös puhelimella.

Pankkitili:

Palkan maksua varten tarvitset myös Uuden-Seelannin pankkitilin. Tilin avaamisen helppous tai vaikeus vaihtelee hakijasta, kaupungista ja pankista riippuen. Yleensä pankki haluaa hakijan pysyvän osoitteen ja välillä myös todistuksen, että osoite on oikea. Jos pankin kanssa on vaikeuksia, kannattaa odottaa kunnes saa IRD-numeron postissa ja mennä sitten IRD-numero lapun kanssa pankkiin, jolloin se uskoo, että oikeasti asut antamassasi osoitteessa. Meillä ei tällaista ongelmaa ollut, mutta kaikenlaisia tarinoita kuulee. Isoimmat pankit ovat Kiwi Bank, National Bank, ANZ ja BNZ. Meidän tili on ANZ:ssä.

Kun IRD-numero ja pankkitili on hoidossa ei muuta kuin työnhakuun.

Koska:

Jos olet ajatellut viettää kokonaisen vuoden täälläpäin, niin voisi ehkä suositella saapumista off-seasonin aikaan. Tarkoittaa käytännössä huhti-syyskuuta. Etelän hiihtokeskukset ovat kesä-elokuun aivan täynnä, mutta muuten on rauhallisempaa. Off-seasonin etuja on majoituksen hankinnan helppous ja suurimpana etuna on se, että auton saa hankittua hävyttömän halvalla. Voi ja kannattaakin ostaa oma kulkupeli, jos maassa on pidempään. Muut reissaajat myyvät autojaan hostellien seinällä ja niiden hinnat tippuvat off-seasonina puoleen kiivaimmasta myyntikaudesta. Lisäksi voit rauhassa mietiskellä mihinpäin maata haluat kuumimpana sesonkina matkata ja varailla majoituksia yms. hankittuasi hieman paremmin niistä infoa paikan päällä.
Töitä palvelualoilla on off-seasonina vähemmän, mutta muita töitä löytynee kyllä varmasti.

Työt:

Ns. hospitality-alat (kahvilat, hostellit, baarit, ravintolat yms.) hakevat työntekijöitä ympäri vuoden kaikkialla Uudessa-Seelannissa, mutta kesäkuukaudet marras-maaliskuu ovat kaikista kiireisimpiä. Kuten edellä jo mainittu, etelän hiihtokeskukset tarvitsevat kausityöntekijöitä myös talven ajaksi(kesä-syyskuu). Jonkinlainen tarjoilukokemus on joihinkin paikkoihin ehdoton edellytys, mutta monesti myös ilman pärjää. Työnhaku on simppeliä, sillä pitää vain viedä CV:tään ja saatekirjettä kaikkiin mahdollisiin ja mahdottomiin paikkoihin, jostain yleensä tärppää.

Näiden töiden lisäksi maalla on huutava pula hedelmän poimijoista. Tämä on tietenkin kesäajan hommia pääsääntöisesti ja useat nettisivut ovat olemassa vain poimijoiden rekryämistä varten.

Kaupungeissa voi myös hakea tehdas- ja varastohommiin, jos haluaa keskusta-alueella elellä ja tarjoiluhommat ei luonnistu. Työpaikkaa voi kysellä suoraan tehtaista, mutta usein firmat ovat ulkoistaneet rekryhommat vuokrafirmoille.

Palkkaus:

Minipalkka Uudessa-Seelannissa on 12,75 dollaria/tunti. Yötöistä maksetaan 1 dollari/tunti enemmän ja viikonlopusta muutaman dollarin enemmän tunti. Mitään Suomen sunnuntain tuplatuntipalkkoja on turha odotella. Ylitöistä aletaan maksaa jos viikkotunteja on yli 50. Nämä ainakin paikallisille ja vaihtelevat kovasti työnantajasta riippuen, mutta paremmilla eduilla siellä Suomessa kyllä töissä ollaan. Vertailuksi sellainen, että yö hostellin dormissa maksaa 19-25 dollaria, auton vuokra ilman vakuutusta on n. 25 dollaria päivä ja vakuutuksella 35-40 dollaria. Bensa maksaa 1,72 dollaria/litra ja olut baarissa 4 - 7,5 dollaria, cappucino 3,5-4,5 dollaria. Ruoka on pääsääntöisesti edullisempaa kuin Suomessa.

Työnhaku nettisivuja :

trademe.co.nz
seek.co.nc
picknz.co.nz
coverstaff.co.nz
tradestaff.co.nz
backpackerboard.co.nz

Mukavaa vaihtelua voi olla myös ns. woofing eli työskenteleminen paikallisen kotona muutama tunnin päivässä, ja saada siitä palkaksi ilmainen asuminen ja ruoka. Työt ovat puutarhan hoidosta lastenhoitoon ja kestävät yleensä viikon kerrallaan.

www.wwoof.co.nz

Suomessa:

1) Päätä lähteä!!!!!!!!!
2) Hae viisumi
3) Hoida rokotukset ja hampaat
4) Hae kansainvälinen ajokortti ajoissa
5) Osta matkavakuutus
6) Kirjoita englannin kielinen CV valmiiksi ja lisää siihen puh. numerot ja osoitteet Uudessa-Seelannissa sitten kun ne tiedät.
7) Tarkista, että passisi on voimassa riittävän pitkään eli ainakin reilusti yli vuoden Suomeen paluun jälkeen.

Siinä tärkeimmät, toivottavasti jollekin on hyötyä. Voidaan vielä noita paikkoja listata jossain myöhemmässä vaiheesa.

Nimim. Kohta lämpimään......

3 kommenttia:

  1. Kiitos tästä artikkelista. Kyllä oli paljonkin hyötyä tästä kun olen suunnittelemassa Uuteen-Seelantiin lähtöä.

    VastaaPoista
  2. Olen itse lähdössä ensi syksynä uuteen-seelantiin ja haluaisin hieman lisätietoja viisumin tekemisestä. Minun täytyy myös käydä tekemässä röntgen-kuvat viisumia varten. Joten tarvitseeko minun itse lähettää mitään papereita sinne Lontooseen? Vai lähettääkö se lääkäri, joka röntgen-kuva paperin täyttää, kaikki paperit samalla kertaa? Vai teittekö te ne viisumit netin kautta? Kiitos jo etukäteen :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos todella hyödyllisestä artikkelista! Itse lähdössä tulevana syksynä Seelantiin, ihanaa!

    VastaaPoista