22.10.2010

Chiang Mai

Hejssan!

Pari sanaa alkuun Bangkokista ja erityisesti kaupungin Tuk Tuk ja taksikuljettajista, joiden päätyö tuntuu olevan ei suinkaan ihmisten kuskaaminen paikasta toiseen vaan turistien mielenrauhan järkyttäminen. Aamun ensihetkistä iltamyöhään hihassa roikkuu innokas Tuk Tuk mies ja keskustelu menee 9 kertaa kymmenestä näin.

Kuljetta aloittaa yleensä omaperäisesti huutamalla "Hi Tuk Tuk", jos tähän ei reagoi on jatko vieläkin nerokkaampi "Hi Sir Tuk Tuk for you". Jos kyytiä ei rehellisesti tarvitse ja sanoo "no thanks" alkaa keskustelun mielenkiintoisin osio ja Tuk Tuk mies alkaa arvuuttelemaan eri paikannimiä " Big Buddha, MBK, Market, for you Sir!", aivan kuin sitä yhtäkkiä päättäisi että no joo Big Buddha näin ennen aamupalaa olisikin helkkarin komea juttu. Kolmen tai neljän "No thanksin" jälkeen ensimmäinen mies luovuttaa ja toinen aloittaa saman rallin.

Jos Tuk Tukin oikeasti tarvitsee voi siitä maksaa joko käyvän hinnan (kovan tinkaamisen jälkeen) tai naurettavan vähän, jolloin lupautuu käymään Tuk Tuk miehen ystävän liikeessä. Hinta ero on viisinkertainen, mutta halvemmalla "ostosmatkalla" voi olla varma joutuvansa pitkälliseen ja vaikeaan aamu/iltapäivä matkaan ja todennäköisesti päätyy ostamaan jotain täysin tarpeetonta puolipakolla.

Jotta Tuk Tuk miesten kanssa menisi hermot totaalisesti harrastavat he myös seuraavanlaisia tarinoita. Buddha temppeliin ei saa mennä sisään polvet ja olkapäät paljaana ja suurin osa turismoista kävelee niitä kohti nimenomaan shortseissa ja hihattomissa paidoissa. Noin viisi korttelia temppelistä joka suuntaan seisoo rakkaita Tuk Tuk ystäviämme jotka kertovat turisteille, että tuossa varustuksessa ei temppeliin ole asiaa ja rahasumman jolla he voivat käyttää turistin hotellilla hakemassa sopivammat vaatteet ja tuoda heidät sitten takaisin. Se mitä ei kerrota on, että munkit vuokraavat peittäviä vaatteita temppelin ovella vierailijoille ilmaiseksi. Käsittämättömän röyhkeää.....mutta se siitä.

Chiang Maihin tultiin kohtuullisen bussiyön jälkeen aamukahdeksan aikaan ja siirryttiin Tuk Tukilla, milläs muulla, vanhan kaupungin muurien sisään ja majapaikan etsintään. Guesthouseja oli kadunvarret väärällään ja päädyttiin sitten ei halvimpaan mutta yhteen edullisimmista, jota pyöritti viehättävä vanha rouvashenkilö.

Chiang Mai on Thaimaassa sellainen vaellus ja seikkailu-urheilu keskus ja monenlaisia päiväretkiä ja useamman päivän vaelluksia oli tarjolla. Sää oli kuitenkin sen verran sateinen, että päätimme lykätä viidakkovaellukset ja norsuratsastukset Laosin puolelle. Ensimmäinen päivä meni vanhassa kaupungissa jossa kävellen ihmeteltiin temppeleita ja rauhallista kaupungin arkea.





Illalla kävelimme vielä Night marketille uudemman keskustan alueelle ja mielenkiintoinen matka oli sekin. Kadun varrella oli taas maan tapaan tyttöbaareja kymmenittäin, hieromapaikkoja ja tavallisemman näköisiä baareja sekä poika joka ulkoilutti norsuaan. Olisi siitä kai kuvia saanut rahaa vastaan ottaa, mutta norsut kuuluvat kuitenkin jonnekin muualle kuin kaupungin keskustaan ja ei tuettu moista toimintaa mitenkään.

Toinen päivä pyöräiltiin kaupunkia ympäri hieman laajemmalti ja kolmantena päivänä mentiin kokkikurssille. Se se vasta hauskaa hommaa oli. Yhteensä tehtiin 11 erilaista Thai-ruokaa mukavan ohjaajan valvovan silmän alla ja kaikilla, eli meillä ja eläkeläis-kanadalaisilla oli mukavaa. Opittiin lisäksi paljon uutta Thai-ruokakulttuurista, ruokamarkkinoista ja sen sellaisesta. Syötävääkin suurin osa meidän tekemistä ruoista oli kyllä.









Illalla lykkäsi vielä aika kovan vesisateen ja kadut tulvivat jonkun verran, mutta pahemmilta vältyttiin. No majoituksen vesisäiliö meni jotenkin sekaisin ja tummaa vettä olisi ollut iltapesulle tarjolla. Jätettiin väliin.....





Onni sateessa oli kuitenkin, että tavattiin sadetta pitäessämme oikein miellyttävä Tamperelainen pariskunta ja vietetiin heidän kanssa kaksi oikein mukavaa iltaa. Ei muuta kun terveisiä Ailalle ja Tatulle ja kiitos vielä lehdistäkin.

Chiang Maista siirryttiin bussilla Chiang Raihin ja täällä nyt vietetään yksi yö ennen huomista matkaa Laosin puolelle. Sitä odotellessa.....vois mennä vaikka Tuk Tukilla


A ja H

2 kommenttia:

  1. Mä en kyllä tajua kuinka ei kunnon väääntämisen jälkeen mieli voi kääntyä siihen, että heti herättyään lähtisi huristelemaan johonkin todella kivaan paikkaan vaan haluaa mennä sinne vasta myöhemmin!!
    Tuktuk äijät on sitä mieltä ettette te vaan tajua parastanne :) !

    -Heidi

    VastaaPoista
  2. Kiitosta vaan terveisista! Ja terveisia Bangkokista, jossa vesi nousee joella hurjaa vauhtia, vaikkakin tanaan oli superkuumahikivaluulankkarilla-paiva ;)
    Viettakaa hyvaa aikaa loppuun saakka ja turvallista paluuta takaisin Tamperelle, meidan lentomme lahtee sinne jo huomisiltana :( Naa hymiot on niiiin ihkuja :p
    A&T

    VastaaPoista