24.2.2010

Arequipa vol 2

Colca Canyon - two days/one night trek

Meni se Machu Picchu ja Inca trail meilta sitten sivu suun, koska taalla on satanut vetta enemman kuin viimeiseen 15 vuoden aikana ja se on aiheuttanut Cuscon alueella sellaisia maanvyoryja, etta Machu Picchulle meneva junarata on poikki toukokuun alkuun asti. Mitaan vaihtoehtoista tapaa saada ihmisia pois Machu Picchulta ei ole joten kaikki vaellukset on peruttu.

On taalla vuoristossa onneksi kuitenkin paljon muutakin vaellettavaa. Arequipan kaupungista paasee katevasti joko ylospain Misti-tulivuorelle tai alaspain Colcan kanjoniin. Valittiin sitten tuo jalkimmainen.

Sunnuntaina herattiin yolla 2.40 odottelemaan kyydin saapumista, maan tapaan minibussi tuli hakemaan vaellukselle 1,5 tuntia myohassa. Ajeltiin sitten nelja tuntia kohti vaelluksen aloituspaikkaa pomppuisia vuoristoteita. Ensimmainen pysakki oli kanjonin reunalla oleva nakoalatasanne, jonka alueella huhujen mukaan pesii noin 40 kondoria. Huhujen mukaan sen takia, etta meidan silmiin ei osunut yhtaan. Maisemat oli kuitenkin komeita. Kokateeta ja sampylaa aamupalaksi ja ei muuta kuin kavelemaan.





Ensimmaisena paivana oli tarkoitus kavella 14km matka kivisia polkuja kanjonin pohjalle ja sielta edelleen yopymispaikkaan pieneen kylapahaseen. Liikkeelle lahdettiin 3300m korkeudesta ja kyla, jossa yovyttiin oli 2180m korkeudessa. Meidan lisaksi ryhmassa oli kaksi islantilaistyttoa (tosi epasosiaalisia) ja paikallinen opas.

Aamupaivan urakka oli selvita jyrkahko vuorenrinne Rio Colcalle eli kanjonin pohjalla virtaavalle joelle. Joen toisella puolella nakyi kolme pienta kylaa joiden lapi oli iltapaivalla tarkoitus vaeltaa.





Ensimmaiseen kylaan saavuttiin juuri parahiksi lounasaikaan. Siella asustaa yhteensa mahtavat 45 asukasta, joista 6 lasta, jotka kavivat kylan koulussa, jossa oli yksi opettaja. Siella syotiin lounaaksi paikalliseen tapaan tehty keitto seka paaruoaksi alpakkaa. Jalkiruoaksi opas poimi meille kaktuksen hedelmia.



Toinen kyla oli jo vahan isompi eli yhteensa 100 asukasta. Tassa kylassa oli vuorenrinteen ainoa laakari, jonne sairaat kuljetettiin muulilla, koska autoteita ei luonnollisesti ole. Kolmas kyla jonne saavuttiin olikin sitten jo lahes kaupunki 120 asukkaan ja kirkon seka keskusaukion ansiosta.

Nain etaalla asuminen aiheuttaa myos muutamia poikkeusjarjestelyja. Raskaana olevat naiset lahetetaan muulilla neljannella kuulla kylaan kanjonin toiselle puolelle odottelemaan synnytysta, koska sielta paasee autolla sairaalaan jos on tarvetta.



80% vuoristokylien asukkaista elaa maataloudesta ja loput sitten turismin avulla. Tavallinen paikallisen maajussin tyopaiva on kuulemma 5.00-17.00, jonka jalkeen paivallinen ja nukkumaan. Tyoteho on kuulemma laskenut jonkun verran sen jalkeen kun osaan kylista vedettiin sahkot. Nyt ihmisilla on telkkareita ja ne valvoo pitempaan...onpa yhdessa kylassa hieman kauempana kuulemma oikein internettikin. Rakennuksista osa oli romahtanut silla asukkaat ovat aikanaan lahteneet kaupunkeihin ja asunnot ovat jaaneet hoitamatta. Aika monissa taloissa oli viela olkikatot, mutta joihinkin oli ostettu uusi peltikatto. Kun paikalliset lahtevat lomille tai pidemmaksi aikaa pois kylasta, on heidan maksettava naapureille talonsa valvomisesta, koska muuten peltikatto varastetaan naapuritalon suojaksi.
Naisilla oli hienot perinnemekot ja hatut paalla ja ne saa kuulemma kerran vuodessa uuden!!!!!!!!!! kun on jotain erityista juhlittavaa.



Pitkan pitkan kavelyn jalkeen ja kun oli opittu, etta Jatupa-kasvin maiti on myrkyllista ja silla voi tappaa sikoja, mista Aloe Veraa saadaan ja kuinka kaktuksen pinnan kalvoa voi kayttaa kirje tai satkapaperina. Seka se, etta Molle-kasvia hengittamalla hapenottokyky paranee tai siita voi tehda linimenttia ja etta kaktuksen pinnalla elavan valkoisen parasiitin Cochinillan sisalla on punaista nestetta jota voi myyda 70 dollaria kilo variaineeksi tai huulipunaksi, saavuttiin yopymispaikkaan kanjonin pohjalle.




Kylassa ei ollut sahkoa. Pihalla oli pieni uima-allas, jossa vesi oli sen verran kylmaa, ettei kauhean kauaa pystynyt uimaan. Yovyttiin pienessa majassa, jossa oli maalattia ja kaks sankya, joissa paksut laamankarvapeitot. Se oli ilmeisesti kuitenki hyva huone, kun siina oli kuitenkin oikein peltikatto. Illalla mentiin jo kasin aikaan nukkumaan.



Seuraavana aamuna oli heratys mukavasti 5.00, niin paastiin auringonnousun aikaan liikkeelle. Tiedossa oli 3 tuntia ylamakea, jonka aikana piti nousta 1000m ja kavella 7km. Aika rankkaa kylla, etenkin kun aamupala oli vasta taman jalkeen. Oltiin ihan ylpeita, kun oltiin jaksettu nousta koko matka kolmeen tuntiin, kunnes opas kertoi, etta paikalliset vanhat naisetkin kipuaa sen noin 50 minuutissa..ja muutaman kerran paivassa...aivan. Ja kaiken huipuksi koko 21 kilometrin vuoristovaellusreitin juoksee paikalliset maratoonarit reiluun kolmeen tuntiin. Ei kylla hajuakaan miten silla reitilla voi juosta.....



Nousun jalkeen saatiin onneksi aamupalaa, jonka jalkeen paastiin bussin kyytiin. Bussi vei meidat peseytymaan kuumille lahteille. Kaytiin uimassa ja vesi oli 39 asteista eli tosi kuumaa.



Lahteiden jalkeen syotiin lounas ja lahdettiin ajamaan kotiin. Bussimatkalla katsottiin Michael Jacksonin This is it elokuva ja kuunneltiin jotain saksalaista kokoelmalevya :) Oli vahan pelottavaa, kun lahes joka mutkassa oli risti ja kukkia.


Opas oli tosi mukava ja kertoi tosi paljon kaikkea kylista ja luonnosta. Tassa on lyhyt biologian oppitunti laaman ja alpakan eroista seka siita milla vuoristossa kannattaa kulkea.

-Laamalla on pitka ja karvaton turpa, alpakalla on lyhyt ja karvainen.
-Alpakka on parempi kotielain, koska sen turkkia voidaan kayttaa vaatteisiin, sen liha on hyvaa ja se on vahvempi kulkemaan vuorilla.
-Laaman turkkia voi kayttaa vain peittoihin ja sen liha on sitkeaa.
-Aaseja kasvatetaan vain sen vuoksi, etta niista saadaan hevosien kanssa risteyttamalla muuleja. Muulit jaksaa kantaa tavaraa paremmin ja elaa pitempaan (30v)


....etta silla tavalla.

Huacachina kuvia

No niin!

Hannelen puhelimesta loytyi muutamia kuvia Huacachinasta, sandbugeista ja sandboardingista. Laitetaan ne nyt tahan valiin.




Antti ja sandboardit, keidas ja dyynit.




Sandbuggy.




Aavikko.



Miten niin innoissaan? Lisaksi tosi ammattimaisen nakoista.


A ja H

23.2.2010

Arequipa vol 1

Yobussilla tosiaan siirryttiin Icasta Arequipan kaupunkiin 2300 metrin korkeuteen. Bussimatka meni huonosti nukkuen ja pelattiin siella paikallista bingoakin. Saatiin meidan mielesta jo monta vaakarivia tayteen, muttei uskallettu huudella bingoa kun ei aivan varmoja oltu ymmarrettiinko kaikki numerot oikein. Ilmeisesti tavoite ei kuitenkaan ollut saada riveja vaan jotain muuta, saantoja yritettiin kysella vierustovereilta mutta yhteista kielta ei vaan loytynyt. Meni sitten palkinnot sivu suun.

Perille paastiin muutama tunti myohassa ja asemalta oli varattu kyyti hostellille, jotta valtytaan suurimmilta huijauksilta.

Sitten marssittiinkin poliisiasemalle selvittamaan kameran haviamista. Taalla on erikseen turistipoliisi, jolle rikosilmoitukset mennaan tekemaan. Loydettiin oikein englantia puhuva viranomainen, jonka kanssa asiaa ruvettiin kaymaan lapi. Ensimmainen ongelma oli, etta rikosilmoitus pitaisi tehda siina kaupungissa missa rikos on tapahtunut. Poliisi oli lahettamassa meita takaisin Ican ja Liman suuntaan, mutta ystavallisesti kerrottuamme, etta se ei ole mahdollista lupasi han tehda ilmoituksen ja postittaa sen sitten eteenpain. Ilmoituksen teko oli kohtuu suurpiirteista ja kun se oli saatu valmiiksi seurasi jatko-ohjeita, ensinnakin poliisiasemalla ei ole kopiokonetta, jonka vuoksi on mentava lahimpaan kopioliikkeeseen ottamaan passista kaksi kopiota. Toiseksi poliisilaitoksella ei ole kirjekuoria, joten on ostettava sellainen kirjakaupasta. Poliisilaitokselle piti lisaksi toimittaa kameran laturit ja USB-kaapelit, jotta todistettavasti kyseinen tuote on hallussa ollut, seka hakea Banco de Nacionalista joku hammentava kuitti omaa vakuutusyhtiota varten. Naiden ohjeiden mukaan toimimme ja palasimme poliisiasemalle kahta tuntia myohemmin. Kirjeen postitus rikoksen tapahtumapaikalle maksoi 5-10 solea ja annettuamme poliisille 10 solea han ilmoitti, etta vaihtorahat ja kuitin voi tulla hakemaan kolmen tunnin paasta. Ei siina auttanut kun odotella sen aikaa. Vaihtorahoja (2,30) ei sitten loppujen lopuksi ollutkaan tarjolla silla tulostimen paperit maksoivat 1 solen, joten seta kyseli etta haluatteko tosiaan tuon yhden solen viela takaisin....no antaa olla... etta sellaista viranomaistoimintaa.

Kaiken taman hassakan jalkeen seuraavana paivana metsastettiin sitten uutta kameraa. Malleja on tarjolla vahan, joten valinta ei kauhean vaikea ollut. Canonin kameraa haeskeltiin ja loydettiinkin sopiva ja ihan sopuhintainen. Ostaminen ja maksaminen ei sitten ihan kauhean katevaa ole. Ensin tutkittiin paketti, etta se sisaltaa kaikki luvatut osat, jonka jalkeen passintarkastus ja sen jalkeen tehtiin kauppakuitti. Sitten siirryttiin sirukortti-maksupaatteelle maksamaan ostos. Myyja ei osannut kayttaa sirukortinlukijaa, joten jouduttiin itse syottamaan hinta ja auttamaan kaytossa. Molempien kuittien kanssa mentiin laheisen pankin tiskille, jossa kirjoitettiin ja tulostettiin maksukuitti. Viela siita piti siirtya neljannelle tiskille, jossa kirjoitettiin takuukuitti. Melko vaikeaa, mutta onnistui kuitenkin.

Kaksi paivaa ja sata tulostetta ja ohjetta myohemmin saatiin siis uusi kamera ja hyva niin. Voitiin hyvilla mielin valmistautua maailman toiseksi syvimman kanjonin valloitukseen.

Toivottavasti ei heti uudestaan varasteta mitaan, on kohtuu raskasta tama asioiden hoitaminen.

19.2.2010

Lima - Ica - Huacachina

Saavuttiin Liman lentokentalle maanantai aamuna 11 aikaan, parhaalla lentokoneella missa ollaan oltu. Jokaiselle oli tarjolla hyvin jalkatilaa ja oma henkilokohtainen viihdekeskus, leffoja, peleja, sarjoja, musiikkia yms. yms. 4,5 tuntia meni suht nopeasti (Hannele nukkui). Limassa vastassa oli sovittu kyyti hostellille ja loydettiin sinne suht nopeasti. Lima on yleensa reissaajilla pieni valipysakki eika kummoisesti nahtavaa tarjoa, joten ajateltiin viipya vain yksi yo. Hostelli oli Mirafloresin alueella 10 km keskusta ja Tyynenmeren rannalla. Erittain pankkikortteli ja muutenkin rikkaiden aluetta. Illalla kuljailtiin rannalla ja Mirafloresin keskustassa. Seuraavana paivana mentiin kollektivolla eli yhdeksan paikkaisella yhteistaksilla keskustaan ja maksua tuli 25 senttia /nena. Matka kesti ikuisuuden, mutta perille paastiin. Keskustassa oli kirkko ja pari aukiota ei kai siina muuta. Rakennukset taalla on todella matalia, korkein keskustan rakennus taisi olla viisikerroksinen. Mirafloresissa tarjolla oli jo korkeampia rakennuksiakin.

Seuraavan paivana lahdettiin bussilla hieman etelampaan Ican kaupungin vieressa sijaitsevalle keitaalle Huacachinalle.

Limasta ei jaanyt kauhean hyvia muistoja kolmesta syysta. 1. Hannele oli mystisessa, aaltoilevassa mahataudissa koko ajan. 2. Kamera varastettiin 3. Saatiin sahkopostia Cuscosta, etta Machu Picchu on ja pysyy kiinni huhtikuun alkuun asti ja jaa meilta sen takia sitten valiin... :(.

Huacachinassa mentiin edellisen hostellin kanssa sovittuun majoitukseen. Kyseessa oli noin 25 hengen dorm- majoitus, lattiaa ei oltu lakaistu ehka viikkoon ja sisalla tuoksui mukavasti Amsterdamin kaduille, argentiinalaisten kanssamatkaajien polttaman pilven vuoksi. Noh yksi yo.... Paikka oli muuten tosi mielenkiintoinen. Keskella aavikkoa oleva laguuni ja keidas. Laitetaan tuosta vaikka linkki niin naette milta suunnilleen naytti.

http://www.virtualperu.info/images/cities_ica_huacachina_tot.jpg

Seuraavana paivana ohjelmassa oli rusketuksen hankkimista altaalla ja iltapaivalla dyyneihin tutustumista sandbuggeilla ja sandboardingia valehtelematta kerrostalon korkuisilla dyyneilla. Sandbugin kyydissa istuminen oli kuin vuoristorataa olisi mennyt, kuski saattoi olla hieman sekopainen, mutta hengissa selvittiin. Kuvia on yhden englantilaisen kameralla...toivottavasti saadaan ne jossain vaiheessa.

Yobussilla siirryttiin Arequipan kaupunkiin ja taalla ehka kameran hankinta, rikosilmoituksen teko, Colca Canyon vaellus ja mietitaan sitten taas lisaa.


A ja H

Buenos Aires vol 3

7 paivaa Buenos Airesissa ja alkoi jo tuntua, etta perusnahtavyydet on kasitelty. No eipa siina olihan viela 3 vuorokautta aikaa totutella kaupungin sykkeeseen. Pienista opiskeluvieroitusoireista karsien (leikisti vaan) bongattiin metrokartasta Faculta de Medicinad pysakki ja paatettiin sivistaa itseamme tutustumalla paikalliseen opinahjoon. Seuraavassa kappaleessa siis laakis slangia, saa hypata yli jos aihe ei kiinnosta.

Laakis oli jaettu samaan tyyliin kuin meilla kahteen eri rakennukseen. Oli prekliininen ja tutkimusosa seka sairaalaosa, jossa kliininen osuus. Molemmat rakennukset nayttivat epailyttavasti olevan 70-luvun neuvostosuunnittelun tuloksia, jonka lisaksi ulko ja sisapintoja ei oltu paikkailtu moneen vuoteen. Prekliinisen puolen 13 kerrosta oli jaettu kerroksittain eri aloille. Anatomiaa oli yksi kerros, mutta mikrobilsaa, parasitologiaa ja immunologiaa oli sen sijaan viisi kerrosta. Taitaa nama denguet ja malariat olla taalla aika voimissaan. Anatomian kerroksessa oli myos museo, jossa oli formaliinissa eri ihmisen osia ja sikioita dissekoituna eri tasoille, kaiken kaikkiaan 250 erilaista. Siella ne opiskelijat oli kertaamassa anatomiaa.. Varmaan toimis meillakin ihan hyvin. Lisaksi prekliinisella puolella oli radiologiahuone, jossa oli eri kuvia, joita pysty kaymaan itsekseen katseleen. Melkein saatiin opastettu kierroskin rakennukseen, mutta ei loytynyt kun Espanjan ja Italian kieliset oppaat niin jai sitten valiin.

Sairaalan puoli oli samantyyppinen kun meillakin. Polit alakerrassa ja osastot sitten ylemmissa kerroksissa. Kaikki samat osastot naytti olevan kuin meillakin. Ainoa mika jai ihmetyttamaan oli 13 kerroksen "Chirurgia experimental"- osasto, jonka toimiala jai hieman hamaran peittoon. :)

Loppupaiva selviteltiin miten saadaan Boca Juniorsin peliin liput ja missa yovytaan Perussa.

Lauantaina kaytiin juhlistamassa viimeista iltaa Buenos Airesissa australialaisen pariskunnan kanssa, tarkoitus oli menna Tango-iltaan keskustaan, mutta paljastuikin etta kyseinen tapahtuma oli 40+ vuotiaille. Paatettiin paikan omistajan ohjeiden mukaan siirtya Palermoon, hieman nuoremmalle vaelle suunnattuun tilaisuuteen. Taksimatka olikin sitten jotain muuta. Naiskuljetta kysyi ensimmaisena poliiseilta neuvoa miten kyseiseen paikkaan paasee, taman jalkeen han kaivoi esiin muistikirjan ja sata post-it lappua,joista rupesi rakentamaan reittia juhlapaikalle. Jokaisessa risteyksessa meinattiin kolaroida ja oikeastaan myos suorillakin, viereisten taksien kuljettajat nayttivat meille etta nouskaa akkia pois kyydista ja kuljettajan mielesta kaikki vaaratilanteet oli muiden vikoja. Ehka paras adrenaline-rush tahan mennessa, mutta hengissa selvittiin. Palermosta loytyi Tango/Salsa/Jive - bileet ja halpoja juomia. Hauskaa oli.

Sunnuntaina mentiin 10.30 jonottamaan lippuja illan jalkapallo-otteluun. Hostellin pitajan ja muiden hostelli asukkien mielesta La Bocassa lippujen jonottaminen oli aivan liian vaarallista, erityisesti nuoren naisen ei kuulemma sinne kannattaisi lahtea. Bocan alue kun on niin sanotusti gheton maineessa ja ryostetyksi tulemisen todennakoisyys lahenteli 100. Rohkeasti kuitenkin paatettiin menna katsomaan mika tilanne on ja lahtea pois sitten jos silta vaikuttaa. Loppupeleissa jonottiin perheiden ja nuorten pariskuntien kanssa auringonpaisteessa lippuja noin tunti. Juteltiin niita naita ja kyseltiin mihin katsomon osaan kannattaa menna.....saatiin liput ja ei saatu turpaan...se niista kauhutarinoista. Hostellin kautta myytiin lippupaketteja joiden hinnat olivat 250-550 pesoa eli sen kun jakaa viidella niin saa euroja. Lippuluukulta lippujen hinnat ovat 30-140 pesoa. 30 pesolla saa seisomapaikkalipun paatykatsomoon (myydaan vain paikallisille ja sinne ei naiset lippua saa, tai nain ainakin ymmarsimme), sitten on hieman alle 100 peson lippuja jasenille ja 140 peson liput ovat paakatsomon ylaosissa...turvallisia kaikille. Matkalta tarttui mukaan viela feikki fanipaita ja oltiin valmiita illan koitokseen.

Stadion oli myyty tayteen, niinkuin yleensa on tapana. Paatykatsomon HC-fanit pitivat metelia ylla koko pelin ajan, mutta vaikuttavimpia olivat hetket kun aivan koko katsomo alkoi yhtakkia laulaa tai osoittaa mieltaan. Harvoin kuulee 55000 ihmisen laulavan taysia, jollekin pelaajalle osoitettua laulua. Erittain hyva tunnelma. Meidan tuurilla peli paattyi dramaattisten vaiheiden jalkeen 0-0. Olishan se maalikin ollut kiva, ylarimaan osui molemmat.

Se oli Buenos Aires siina, Argentiinaan palataan viela kuukauden paasta uudelleen eli paketoidaan se sitten.


A ja H


ps. Kuvien puutteen selvitys tulee seuraavassa tekstissa.

11.2.2010

Buenos Aires Vol 2

Buenos Aires on ainakin keskusta osalta jakautunut voimakkaasti tyyliltaan ja ilmapiiriltaan erilaisiin alueisiin (eli Barrioihin). Naita on mm. San Telmo, Palermo, Recoleta ja La Boca. Maanantaina ohjelmassa oli kavelyretki Recoletan ja Palermon alueille.

Recoleta on kallista hienomman vaen aluetta ja kadunvarsien liikkeilla on sellaisia nimia kuin Dior, Gucci, Louis Vuitton yms. Kauppojen ovella oli portsarin nakoinen iso mies, joka katseellaan aina vahvasti antoi ymmartaa, etta flip flopeissa ja shortseissa ei tanne ole asiaa. Tyydyttiin sitten ikkunashoppailuun.

Recoletan turistimagneetti on hautausmaa. Kylla hautausmaa. Tosin ihan hieno sellainen, sanotaanko vaikka, etta jopa hieman överi. Alue on taynna "pienia" mausoleumeja joihin on haudattu presidentteja, laakareita, insinooreja ja muita Argentiinan suurmiehia. Lisaksi Recoletan alueen asukkaat seka muun muassa Eva Peron niminen nainen.

Tallainen on Argentiinalainen hautausmaa. Jokainen mausoleumi on siis yhdelle henkilolle tai maksimissaan hanen perheelleen.







Hautausmaalta matka jatkui Eva Peronin eli Evitan puiston kautta Parque de 3 Febrerolle, josta edelleen japanilaisten maahanmuuttajien rakentamaan japanilaiseen puutarhaan. Mukavan, kaupungin keskella olevan keitaan tunnelmasta paasi nauttimaan noin euron sisaanpaasymaksulla. Sisalsi vessapaperin Wc:ssa, kasienpesuveden ja saippuan seka kasienkuivauspaperin......luksusta. Syotiin puutarhassa piknik eli kuivunutta patonkia ja viinirypaleita.





Puistosta jatkettiin toiseen puistoon ja siita kolmanteen puistoon ja sitten loydettiin elaintarha. Cordobassa aloitettiin etsiminen ja vihdoin loytyi. :) Ei sitten menty kuitenkaan kaymaan.

Jatkettiin matkaa Palermoon, joka taas on boheemi gastronominen alue. Runsaine baareineen ja ravintoloineen. Palermossa on myos paljon paikallisten designereiden liikkeita ja ne on ihan ihania!!!!




Kauheesti ei ole kuitenkaan vara shoppailla silla Hannelen rinkasta jo puolet on siirretty Antin rinkkaan ja silti se on aivan taynna...lisaa matkalaukkuja.

Argentiinassa baareissa on runsaasti tarjolla Liquado-juomia. Ne on niinkuin pirteloita ilman jaateloa. Jaatelon sijasta hedelmat puristetaan tuoreena maitoon tai mehuun. Erittain mukava kuuman paivan juoma.



Tiistaina oli sitten vuorossa La Boca, joka on Italialaisten aikanaan asuttama satamatyolaisten alue. Talot on alkujaan rakennettu laivanrakennuksen ylijaama tuotteista ja maalattu ylijaaneilla maaleilla. Talla hetkella alkuperaisen La Bocan alueella on ulkoilmamuseo. Kuvat taas varmaan kertoo enemman kuin tuhat sanaa.







La Boca on myos jalkapalloseura Boca Juniorsin kotialue. Maradona on ollut Bocan miehia ja joka ikinen kahvila ja kadunkulma on koristeltu Maradona aiheisilla kuvilla ja maalauksilla seka patsailla. Vaikea kuvitella miten yksi mies voi jossain nousta nain jumalaiseen asemaan. Bocan kotistadion on myos aivan kaupunginosan keskella ja perinteiseen tyyliin raikeasti keltaiseksi maalattuna. Jos onni on myota lahtee tama kaksikko sunnuntaina kannustamaan kotijoukkueen voittoon. Katsotaan kuinka kay.





Keskiviikkona kahviteltiin keskustassa Brittipariskunnan kanssa, joka tavattiin jo Riossa. Heidan reittisuunnitelmansa on melko samanlainen kuin meilla eli tavataan heita varmaan viela tulevaisuudessa aika usein. Mukavahan se on tuttujen kanssa kuulumiset paivittaa. Lisaksi ihmeteltiin hostellilla alkanutta bed bugsien eli ällöttävien lakanoissa asuvien ötököiden myrkytystalkoita. Ilmeisesti jonkun reissaajan mukana olivat kulkeutuneet hostellille. Paatettiin toimia rohkeasti ja vaihtaa hostellia. Illalla asado eli paikallinen grillaus viela ennen muuttoa.

10.2.2010

Buenos Aires vol 1

Argentiinassa asuu kaikenkaikkiaan 37 miljoonaa ihmista, Buenos Airesissa asuu 16 miljoonaa ihmista eli hieman alle puolet koko populaatiosta. Kaupungin halkaisija on noin 200 kilometria eli Helsingista Ylojarvelle. Jonkun verran oltiin siis ihmeissamme kun saavuttiin bussiasemalle laiturille numero 174 tai jotain vastaavaa ja lahdettiin harhailemaan kohti metroasemaa ja etsimaan hostellia. Onneksi joku ystavallinen paikallinen nainen opasti meidat metroasemalle ja antoi hyvin yksinkertaiset ja selkeat ohjeet miten paasta hostellin pysakille.

Hostelli loytyi ja lahdettiin heti samantien syomaan. Valittiin ravintolaksi pieni kodikkaan oloinen kuppila, jossa oli paivan menu hyvassa tarjouksessa. Ruokalistasta ei tajuttu mitaan ja tilattiin arvalla vaan jotain ja litra olutta. Hannele sai pastaa lihakastikkeella ja Antille sitten osui liha-annos, jossa oli taytteena kinkku-juusto-sipuli sekoitus. Lisaksi perunaa ja bataattia ja tomaattia ja sipulimuhennosta. Viereisen poydan paikalliset tilasi saman annoksen kolmelle. Heh. Jaksettiin syoda ehka 1/4 osa koko annoksesta ja molemmilla oli vaikeuksia kavella takaisin hostellille. Aika pahat ruokaoverit siis tuli vedettya kun ei vaan kehdannut jattaa lautasta tayteen. Kehtasivat viela laskuttaakin melkein 11 euroa.

Nukuttiin pahin turvotus ohi ja lahdettiin aamulla turistikartta apunamme kohti nahtvyyksia. Ensin mentiin Obeliskin luo josta jatkettiin Plaza de Mayon alueelle, josta loytyy mm. Katedraali ja Casa Rosada, josta Evitakin on vilkutellut. Jatkettiin kierrosta San Telmon antiikkikortteleihin ja sielta metroiltiin takaisin hostellille.


Casa Rosada.

Illalla mentiin katsomaan Tangoa. Tangoa on taalla tarjolla joka nurkassa vaikka kuinka paljon, mutta paaasiassa kahta eri tyyppia. On teatterityyppisia Tango-esityksia (kalliita) ja sitten on Milonga-iltoja, eli vapaamuotoisia tangotilaisuuksia kaikille (halpoja). Mentiin siis jalkimmaiseen. Aluksi opeteltiin muiden alottelijoiden kanssa muutama kasi askeleita, jonka jalkeen tanssin opettaja pari naytti mita oikeasti pitaa tehda. Sitten oli luvassa Paso Doble/flamenco/steppi - esitys, jonka jalkeen ammattimaisen oloinen kolumbialainen pari tanssi viela valtavan hienon numeron tangoa.

Seuraavana aamuna jatkettiin turistikierrosta Placa de Congressilta - Tortorini kahvilan kautta uudelleen rakennetulle satama-alueelle. Satama on sitten se rikkaampi osa Buenos Airesista, kuvat kertokoon kontrasteista rikkaiden ja koyhien valilla.


Plaza de Congress


Argentiinan koyhemman osan asumista.


Argentiinan rikkaamman osan asumista.

Illalla meidat yllatti Hostellin edessa alkanut karnevaali. Siis ei sellainen brasiliainen kunnon karnevaali, mutta erittain viihdyttava joka tapauksessa. Eri koulut marssivat muutaman korttelin matkan soittaen, laulaen ja tanssien capoeiran tyyppista paikallista tanssia. Kadun varsilla myytiin paikallisia grilliherkkuja seka sellaisia painetolkkeja, joista suihkusi vaahtobileista tuttua vaahtoa. Lapset niista eniten oli innoissaan ja kukaan ei ollut turvassa. Vanhat ja nuoret suhtautuivat "vaahdottamiseen" kuitenkin yllattavan iloisesti. Mitenkohan mahtaisi hameenkadulla toimia.













Sunnuntai oli sunnuntai. Eli maattiin ja kerattiin voimia. Illalla tuijoteltiin Super Bowlia ja sosialisoiduttiin muiden Hostellin asukkaiden kanssa. Taalla tavattiin myos ensimmaiset suomalaiset. Kolme mukavaa paakaupunkiseudulta olevaa tyttoa, jotka on jo paikalla hieman pidempaan olleet. Suomen puhuminen on vaan kivaa ja helppoa..

6.2.2010

Rosario

¡Hola!


Rosario, Argentiinan "toinen" kaupunki, heti Buenos Airesin jalkeen.

Saavuttiin illasta Rosarioon hyvin vahin odotuksin, tanskalaisen hampuusituttavan kanssa. Kaupunki on suunnilleen Cordoban kokoinen eli vahan alle miljoonan ihmisen kotipaikka. Hostelliksi valittiin hostelbookersin arvan kautta Lourdes-hostel, josta proystailtiin kahden hengen huone hintaan 9,15€/hlo. Kolmen viikon dormiasumisen jalkeen tervetullutta vaihtelua. Ensimmainen paiva orientoiduttiin kaupungin nahtavyyksiin ja sen sellaiseen. Che Guevaran syntyman lisaksi kaupungissa on nostettu salkoon ensimmaisen kerran Argentiinan lippu (tiedoksi niille joita kiinnostaa), tassa paikassa....



Suurien odotusten saattelemana lahdettiin myos paikallisen joen yli ottamaan aurinkoa kaupungin "nuorison suosimalle" rannalle. Matka taitettiin lautalla romanttisesti ja lauttamatkan jalkeen edessa oli ehka matkan suurin pettymys. Rannan arkkitehtuuria voi verrata vaikka aikaisempien kohteiden rantoihin.....



Vessoissa oli pytyn reunaan asti vetta ja paikallisen kahvilan kaatopaikka oli heti siina oven vieressa, katevaa niille kulkukoirille jotka saivat siita oivan aterian....voi voi.

Ei siina oli Rosariossa paljon positiivistakin. Av. Pellegrini hieman keskustasta etelaan oli taynna toinen toistaan edustavampia ravintoloita, joissa kaksi pihviannosta, seka isot (siis puolen litran) lasit viinia kahdelle yhteensa 18 euroa...

Bv. Oroño taas kertoi Argentiinan rikkaasta historiasta kauniin arkkitehtuurinsa vuoksi ja loytyi sielta ratkaisu myos vanhemmuuden tuomalle ohimokaljuudelle.



Kaupungin paras osa oli kuitenkin Parque Independencia kaupungin etelalaidalla. Siella olisi helposti voinut piknikin jos toisenkin viettaa...



Hostellilla viihdytiin ihan mukavasti, omistaja Hector ei puhunut sanaakaan mitaan muuta kuin espanjaa, mutta toisaalta niin sita parhaiten oppii. Jaateloannokset taalla on kohtuullisen kokoisia ja hintaisia. Taman kuvan annoksen hinta oli n. 1,3 euroa.



Cordoba ja Rosario on nyt Argentiinasta nahty. Ei valttamatta pelkastaan niiden takia tarvitse Suomesta tanne matkustaa, mutta loppujen lopuksi puolensa niillakin.

Nyt on siirrytty jo Buenos Airesiin. Syoty niin sanotusti ruokaoverit (terveisia Markukselle ja Riikalle), tanssittu Argentiinalaista tangoa ja pidetty sadetta...palataan niihin myohemmin...

3.2.2010

Cordoba

Cordobassa oltiin kaiken kaikkiaan nelja yota. Saavuttiin myohaan torstai-iltana ja kaveltiin 15 minuutin matka hostellille. Taksia ei jostain kumman syysta otettu, varmaan terveesta pelosta ja olishan silla hintaakin ollut ihan 6 pesoa eli noin euron....saasto se on pienikin saasto ja hiki tuli.Hostellilla painuttiin nukkumaan melkein heti saapumisen jalkeen puolenyon aikoihin. Se on kumma miten vasynyt voi olla bussissa istumisesta.

Perjantai vaelleltiin kaupungilla, tutustuttiin perusnahtavyyksiin ja etsittiin uusia puhtaita vaatteita ja kenkia.Kaupunki on kohtuullisen yksinkertaisesti suunniteltu. Katuja on pohjois-etela ja ita-lansisuunnissa ihailtavan jarjestelmallisesti ja kaikki kadut on yksisuuntaisia liikenteelle eli joka toinen vie aina samaan suuntaan...kuulostaa sekavalta mutta on yksinkertaista. Pienia putiikkeja on joka nurkalla, kahviloita niiden vieressa ja sitten kolmantena on jaatelokioski. Illalla kaytiin viela perinteiseen argentiinalaiseen tapaan syomassa kiinalaista, koska edellisen paikan grillausten takia pihvi ei ekana ollut mielessa. Paatettiin lisaksi Gaucho-hengessa lahtea ratsastusretkelle laheiselle vuoristoalueelle. Retki jarjesttiin Hostellin kautta ja se vaan kuulosti sellaiselta mita ei ehka muuten tule tehtya....

Lauantaipaiva meni hevosretkea fiilistellessa ja loppukaupunkiin tutustuessa. Illalla mentiin katsomaan paikallisen kulttuurikeskuksen Tango-musiikki iltaa. Kolmen miehen kitaraorkesteri soitteli ja kaunisaaninen laulajatar tulkitsi kappalaite komeasti valaistun suihkulahteen koristelemalla pihamaalla. Keikan paatyttya siirryttiin keskustan San Martin- aukiolle avoimeen Tango tilaisuuteen. Siella ne nuoret ja vanhat tanssivat tangoa stereoista tulevan musiikin tahtiin, hyvin Argentiinalaisen oloista. Taitavia olivat (ainakin osa).

Sunnuntaina satoi vetta ja paljon hehkutettu hevosretki siirtyi maanantaille. Yritettiin kayda myos elaintarhassa, mutta kaveltiin harhaan eika loydetty sita. Korvaukseksi mentiin katsomaan Avatar, ihan oikein 3D teatterissa ja englannin kielella. Ongelmaksi muodostui kohdat joissa puhuttiin Navia tai mika se sinisten kieli nyt on ja teksitys oli espanjaksi.....ihan ei viela tiedeta kumpaa puhutaan huonommin. Lisaksi mukava tapa taalla on se, etta jos ei lapsenvahtia illaksi loydy voi 2-vuotiaan ottaa kello 22.10 alkavaan elokuvaan hyvinkin mukaan...menihan ruskeasilmaisella tytolla leffa mukavasti, kun leikki Hannelen tukalla alkuosan ja nukkui loput....

Maanantaina satoi vetta ja paljon hehkutettu hevosretki siirtyi taas eteenpain....ehka tassa oli jotain johdatusta, etta ei kannata ratsastaa...hypattiin sen sijaan bussiin ja siirryttiin Che Guevaran syntymakaupunkiin Rosarioon. Taalta ehka kapinamieliala mukaan ja kohti uusia seikkailuja.

Laitetaan taas kuvia kun on sellainen kone joka ei kaadu koko ajan ja saadaan sellaisia kuvia joita kehtaa laittaa.....

Tsemppia sinne lumen keskelle.


A ja H